Botanic Bites; Ons eten is Future Proof

  • Posted on
Botanic Bites; Ons eten is Future Proof

Eindhoven 17 oktober 2016
Hoe maak je lekker, voedzaam en klimaat besparend eten en werk je voedselverspilling tegen? Botanic Bites presenteert het antwoord tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven en begint een internationale crowdfunding campagne.

‘Wij stikken in de spullen, ik ga paddenstoelen kweken’
Doreen Westphal is oprichtster van Botanic Bites en was altijd gedreven door duurzaamheid. Ze zette een bedrijf op dat tassen maakte van oude binnenbanden en restleer en was een van de eerste ontwerpers wereldwijd die met UHPC werkte, een innovatie op het gebied van beton. En dan wordt dat gevoel steeds groter: ‘Ik wil geen spullen meer maken. Ik wil niet meer bijdragen aan het ‘verspullen’ van onze wereld.’ Maar wat dan wel? Doreen had geluk: ze kreeg de kans om een jaar lang in een grote kelder, het voormalige archief van Eindhoven, verschillende soorten paddenstoelen te kweken. Dankzij een eerste succesvolle crowdfunding actie kon zij de smaakvolle shiitake kroket en –bitterbal ontwikkelen. Zo kwam ze terecht in de wereld van de voedselproductie.

Actief voedselverspilling tegen gaan
Tegenwoordig kweekt Doreen zelf geen paddenstoelen meer: ze werkt samen met boeren en telersverenigingen. Voedsel is er genoeg, het probleem is dat er veel te veel ‘verloren’ gaat omdat verse groenten maar een korte houdbaarheid hebben. En er zijn grote stromen voedzame groenten die niet door de esthetische keuring van de consument komen: niet mooi, niet verkocht! Van deze groenten maakt Botanic Bites lekker, voedzaam, gezond, duurzaam en puur plantaardig voedsel.

Plantaardig eten voor milieu en klimaat
Botanic Bites maakt uitsluitend puur plantaardig voedsel. Er komt geen ei of melkproduct aan te pas, dat is het grote verschil met alle andere producenten van zo genaamde vleesvervangers die nu in de schappen van de supermarkten liggen. De productie van dierlijke voeding is doorgeschoten, we moeten afkicken. Volgens trendwatchers gaan we in de toekomst minder, maar beter vlees eten. Voor de dagen waarop we dat niet doen gaat Botanic Bites heerlijke toekomstgerichte producten maken. Puur plantaardig, clean label. Zonder toevoeging van E-nummers en zelfs zonder soja, die immers vaak ver weg, grootschalig voor onze consumptie wordt verbouwd.

Tomatengehakt en de Culinaire Botanist 
De eerste producten zijn af. Tijdens de Dutch Design Week presenteert Botanic Bites samen met telersvereniging Harvest House in een glazen kas op het ketelhuisplein Tomatengehakt. Een lekker gekruid mengsel met goede bite gemaakt van reststromen tomaten (50%) en plantaardige eiwitten uit tarwe en erwten (23%). Eet je 100g tomatengehakt krijg je voedingsstoffen binnen van 50g tomaat en meer eiwitten dan van 100g kip (22,6%). 
Een andere partner van Botanic Bites is Lola Quinoa, zij kweekt een speciaal ras quinoa geschikt voor de Nederlands bodem dicht bij huis. Deze quinoa zit, samen met restgroenten en plantaardige eiwitten in de kersteditie van de Culinaire Botanist – de eiwitrijke groente rol. De Culinaire Botanist is lekker, licht verteerbaar, gezond en biedt ook nog talrijke mogelijkheden voor verschillende toepassingen bij het koken.

Crowdfunding
Tegelijk met de opening van de Dutch Design Week op 22 oktober start een internationale crowdfundingcampagne op werelds grootste crowdfundingplatform Kickstarter. Door voorverkoop van de Culinaire Botanist en een paar andere verrassende beloningen wordt geld opgehaald om een reeks nieuwe producten te ontwikkelen op basis van algen, paddenstoelen en nog meer reststromen. Uiteraard gebeurt dat onder toepassing van de eerder zelf opgelegde strenge regels.

De campagne ‘Botanic Bites: Our Food is Future Proof!’ is vanaf 22 oktober te vinden op www.kickstarter.com